Onze CV tips voor jou!

`Focus je wanneer je je CV opstelt, op degene die als eerste jouw CV leest! Deze persoon is jouw poortwachter die geinteresseerd moet worden. Vermijd vakjargon en zorg dat mensen die jouw werk niet kennen, toch begrijpen wat je doet en wat jouw meerwaarde is voor het team/werkgever.'

Geef je CV een goede documentnaam

Dus geen naam als 'cv108.doc'. Van wie is nou dat CV? Jij weet het wel, de rest van deze planeet niet. Geef dus het document met je CV een duidelijke naam, zoals "CV Henk de Jong.doc'. Liefst met erachter naar welke vacature je solliciteert. Dus bijvoorbeeld CV_Koos_Bramer_salesmanager_01_2016.doc. Dan ben je makkelijker terug te vinden door een werkgever of intermediair.

Foto ja of nee

Een foto van jezelf toevoegen in het CV is geen must. Het gaat om de inhoud. Op linkedin, twitter en facebook kan men jouw foto wel zien, wanneer je dit hebt. Voeg geen vakantiefoto toe. Geen goede foto? Ga dan naar een goede fotograaf, of laat de foto achterwege. Een goede foto heeft een vrij neutrale achtergrond en je gezicht is goed te zien. Je kijkt in de lens, en daardoor in feite de lezer aan. Met glimlach graag. Houd er wel rekening mee dat wie interesse heeft om je uit te nodigen, altijd kijkt op Facebook.

Een duidelijk e-mailadres voor je sollicitaties

Gebruik  altijd een e-mailadres waarin je naam en achternaam voorkomen.  Een 'leuk' e-mailadres kan ook negatief overkomen. Heb je dat niet, maak voor je sollicitaties een apart e-mailadres aan. Heet je Koos Bramer, maak dan voor je sollicitaties ergens een adres aan met koos.bramer@. Forward voor de zekerheid je mail vanuit dat adres naar je eigen prive e-mailadres, dan kun je altijd op tijd reageren. Ook handig om het overzicht te behouden waar je op hebt gesolliciteerd.

Persoonsprofiel

Vermeld meteen onder je persoonlijke gegevens een kopje 'Persoonlijk Profiel". Hierin geef je in een 5-7 tal zinnen weer wat jou typeert, waarin je goed danwel onderscheidend bent, wat je meerwaarde is in een bedrijf cq team  en eventueel ook in welke omgeving je het beste tot je recht komt.

Eerst de werkervaring, dan de gevolgde opleidingen

Een CV wordt binnen 6 seconden gescand door de lezer. In de eerste pagina van het CV wil je de lezer daarom meteen een positieve indruk geven van jouw 'waarde'. Eerst de lezer tonen wat je in je mars hebt! Wat je als basis hebt aan opleidingen en cursussen volgt later wel. Heb je nog geen relevante werkervaring of ben je schoolverlater? Zet dan je opleidingen voor de werkervaring. Heb je een titel? Wanneer deze voor of achter je voor- en achternaam noteert, weet de lezer meteen of je de gewenste opleiding ook hebt afgerond. Dus bijvoorbeeld: ing. K.G. (Koos) Bramer.

Wat onderscheidt jou van andere sollicitanten?

Een salaris is de beloning van de werkgever voor jouw aandacht, die toegevoegde waarde moet opleveren. Liefst te vertalen in geld. Geef in je CV daarom bij de functie inhoud niet alleen statisch aan wat je verantwoordelijkheden waren. Iedereen weet dat een bakker brood bakt. Maar ben jij zo'n bakker waar ik 10 minuten voor omfiets om brood te halen? Laat dus duidelijk weten wat je in huis hebt! WAAROM moet de lezer van jouw CV in jou geïnteresseerd worden? Waarom moeten ze toch echt jou uitnodigen?

Maak duidelijk wat heb je neergezet in je werk, bijv. qua omzet, stijgingen omzet/ winstmarge, procesoptimalisatie, uitbreiding diensten of producten van je werkgever, kortere levertijden, vergroten leverbetrouwbaarheid, werksfeerverbetering, grotere (interne) klanttevredenheid, new business etc. Het liefst gecombineerd met de positieve financiële gevolgen van jouw handelen. Maakt duidelijk dat je geld oplevert, dat je een meerwaarde bent, dat je met jouw aanwezigheid en je handelen jezelf dubbel en dwars terugverdient. Extra voordeel: onderhandelingen over je salaris gaan makkelijker :-)

Welke investering doet de werkgever in jou

Wanneer je weet wat de investering is, dus wat je 'kost per jaar', dan weet je ook wat je in feite 'moet opbrengen'. Je brutoloon x 1,40 is een aardig uitgangspunt. In die omrekeningsfactor zit je vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen en wat ziekte- en opleidingsdagen. Voor kantoor- of sales functies: de kosten van je werkplek (standaard wordt met € 10.000/jaar gerekend) laptop, leasewagen erbij en je hebt een aardige indicatie wanneer je 'break even' draait. En weet je ook wat je bijdrage is. Hoe hoger de aan te tonen bijdrage, hoe interessanter jij zult zijn als gesprekspartner!

Werk niet van jaar tot jaar in je CV

Heb je gaten in je CV, iets te verbergen? Ga dan jaartallen vermelden bij de vervulde functie of werkgever.

Niets te verbergen? Werk met maand/jaar - maand/jaar vermeldingen, bijvoorbeeld 02/07 - 09/10. Wil je transparant zijn, werk dan met maandaanduiding. Wanneer je de exacte maanden niet meer kunt achterhalen is dat geen probleem, je weet waarschijnlijk nog wel of in welk jaargetijde je bent gestart ergens.

Ergens een zeperd opgelopen die je liever niet wilt melden? De meeste mensen verwerken/verbloemen dit door de periode bij de werkgever ervoor en/of erna wat op te schuiven. Het is geen schande om het wel te vermelden hoor, we maken allemaal wel eens een forse inschattingsfout of hebben ons laten overhalen door mooie verhalen. Leermomenten!

Volgorde bij het opsommen van de werkervaring

De opsomming van je opleidingen en werkervaring altijd omgekeerd chronologisch vermelden: "Je bent zo goed als je laatste klus". Bij het opstellen van je CV dus goed en bondig formuleren wat je hebt neergezet in de laatste 3 functies, of bij de laatste 3 werkgevers. De laatste 7 jaar zijn het belangrijkst. Alles daarvoor is minder belangrijk. Dus hoef je daar weinig over te vertellen.

Langere tijd via uitzendbureaus bij diverse werkgevers gewerkt?
Vermeld dat dit uitzendbureau als werkgever, en vermeld eronder welke functies je hebt vervuld, liefst met vermelding van de namen van de meer interessante of bekende opdrachtgevers.

Netwerken

LinkedIn is het enige zakelijk netwerk waar iedereen in Nederland die veel met relaties werkt een account moet hebben. In de sales vanaf accountmanagers nivo is het zelfs 'verdacht' wanneer je niet op linkedin zit. Vele andere netwerken kosten je wekelijks tijd om te onderhouden en leveren relatief gezien weinig op. Vermeld je linkedin adres ook op je CV bij de persoonlijke gegevens. Heb je nl. gemeenschappelijke relaties met ´de lezer van je CV´, dan kun je er zeker van zijn dat deze gaat informeren bij een aantal van hen. Je relaties kunnen zo ook jouw ambassadeur worden!

Voor studenten die aan de slag willen de laatste tip:

Heb je bijbaantjes gehad waarbij je verantwoordelijkheden hebt gekregen van je werkgever? Bijvoorbeeld dat je de winkel runde bij afwezigheid van de eigenaar of leiding gaf aan een ploegje mede studenten? Noem dat dan! Onderscheid je zelf van je concurrenten door op deze wijze je werkervaring te vermelden.

Melk ook de uitkomsten van projecten waaraan je deel hebt genomen én vooral je afstudeeropdracht goed uit. Wat zijn de gevolgen voor de bedrijven geweest dat jullie dat project hebben gedraaid? Daarmee laat je zien wat je in de praktijk waard bent. Tijdsbesparing is een prima punt. "Een van onze adviezen scheelde het bedrijf 12, en eentje 35 uur werk in de week" = 12 x 52 uur x een interne kostprijs per uur van € 35 = € 22.000 per jaar. De ander 63.000. Scoor je punten mee.

Traineeship: ook al ben je nog zo goed, ook voor een traineeship wordt nog altijd geselecteerd op CV's!!! Heeft de minder gekwalificeerde student een beter CV gemaakt dan jij, dan gaat die traineeship je voorbij.

Deze tips mogen worden verspreid met bronvermelding

Bekijk
onze nieuwste vacatures
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam
inAmsterdam-Duivendrec
inAmsterdam
inAmsterdam
Bekijk de bedrijfsprofielen
Kijk ook bij de bedrijfspresentaties wie jou verder kan helpen aan een nieuwe baan in Amsterdam!

Profielen bekijken
© Amsterdam Heeft Werk 2024 | Disclaimer | Sitemap | Algemene Voorwaarden | Links | OTYS Recruiting Technology
Amsterdam Heeft Werk gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.